diumenge, 20 de desembre del 2015

A mode de conclusió...


Ens trobem al final del primer període de pràctiques, després de gairebé tres mesos participant en la realitat educativa de l’escola,  ha arribat al moment de fer-ne la valoració. 

El primer que em plantejo en aquesta reflexió final és comprovar si he assolit els objectius i expectatives que em vaig plantejar en un moment inicial. Així doncs, podem dir que sí que s’han complert els quatre objectius preestablerts:

1. a l'inici la meva tutora de pràctiques em va acollir a l’escola com una professional més i em va introduir a la realitat i al context escolar de manera afectiva. Això em va permetre conèixer el perfil del psicopedagog escolar, ben aviat, així com, les funcions, finalitats, tasques i accions que desenvolupa en el centre. (per més informació veure l'entrada: Descobrint el perfil del psicopedagog a l'escola)

2. En segon lloc, he pogut viure en primera persona la realitat que envolta al psicopedagog, a través de l’observació, reflexió i participació en aquesta realitat, a mida que l’he anat coneixent i dominant.  D’aquesta manera les tasques en que he estat més involucrada han estat les relacionades amb:
  • L’atenció directa als alumnes amb NEE (tant dins com fora de l’aula)
  • L’atenció als alumnes en petit grup (dins de l’USEE)
  • Mediació d'assemblees d’alumnes en l’espai de tutoria.
  • Assistència a les reunions de la CAD.

3. En tercer lloc, he tingut l’oportunitat de conèixer, reflexionar i construir una visió crítica de la realitat escolar concreta. En aquest sentit, en el blog s’hi reflecteixen aquells aspectes metodològics que, en la meva opinió, son un model a seguir i representen una bona pràctica o activitat educativa. No obstant això, també hi ha crítiques a aspectes considerats negativament que perjudiquen al desenvolupament i aprenentatge dels alumnes. (com per exemple l’El problema de l'acceleració del temps educatiu).

4. Per últim, en relació a la meva perspectiva pròpia sobre la intervenció psicopedagògica, he de dir que aquesta experiència m’ha servit per reafirmar el perfil de psicopedagog com aquell agent educatiu que té l’objectiu de transformar l’escola per a posar-la al servei dels alumnes i no de la societat (com passa actualment). Per assolir aquest objectiu el psicopedagog fa intervencions concretes en un context concret (en el meu cas l’escola) per tal de anar canviant i millorant l’ensenyament escolar dia rere dia d’acord a les necessitats educatives dels infants.

Pel que fa al la meva implicació i actitud durant les pràctiques, crec que he donat el millor de mi per tal d’aprofitar aquesta oportunitat al màxim. Així doncs, mentre que en un primer moment em vaig mantenir més en un segon pla, per tal d’analitzar el context i conèixer el funcionament a  través de l’observació directa, posteriorment, he pogut intervenir en les diferents accions psicopedagògiques. M’ha agradat poder realitzar el suport individualitzat als alumnes amb TEA dins de l’aula, així com poder participar en sessions de suport en petit grup en les USEEs. He aprés molt del tracte directe amb els alumnes i he anat guanyant confiança en aquest sentit.  

Pel que fa als aspectes negatius i dificultats associades, m’agradaria comentar que he trobat a faltar conèixer com es realitza un procés de diagnòstic educatiu a través de tests estandarditzats. També m'ha mancat la possibilitat d'assistir a les reunions amb famílies, per tal de poder conèixer de primera mà com és la comunicació i l’intercanvi entre ambdós agents educatius. No obstant per temes de disponibilitat no ha estat possible.

A nivell general estic molt satisfeta de l’experiència viscuda, actualment estic molt motivada en el disseny de la intervenció psicopedagògica que durem a terme en el pràcticum 2. El tema de la intervenció es centrarà en els dos casos següents:

  • Grup classe de 4t de primària: millora de les relacions socials i interpersonals entre companys a partir de la realització de d’un projecte d’educació emocional format per diverses sessions.
  • Alumne amb TEA: Intervenció psicopedagògica en un dels ambits que mostra especial dificultats: Competències socials i emocionals.

Finalment, m’agradaria fer una representació gràfica d’aquestes conclusions finals, afegint un diagrama que representa el conglomerat d’aprenentatges realitzats en aquest pràcticum 1 i la interrelació entre aquests.




“Una prueba de lo acertado de la intervención educativa es la felicidad del niño” 
María Montessori (1870-1952)




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada