dimecres, 4 de novembre del 2015

L'assemblea de classe diu molt de l'escola

Avui m'agradaria parlar sobre una eina educativa molt normalitzada i integrada dins de la realitat escolar que amaga un gran potencial educatiu i de transformació social: l'Assemblea de classe. 

L’assemblea representa l’òrgan de participació dels alumnes en la realitat escolar, a través de la qual es fomenta una actitud crítica, activa, autònoma, col·laborativa, participativa i compromesa amb l’entorn. Tots els cursos realitzen les assemblees un cop per setmana al llarg d'una hora aproximadament. En aquest espai, és on els alumnes tenen l'oportunitat d'expressar-se i "dir la seva", tot seguint unes normes que asseguren l’orde, funcionament i coherència d'aquesta activitat.

Per començar, els alumnes mouen les cadires i les disposen en cercle per tal de crear un ambient que propiciï la comunicació i diàleg entre alumnes. Hi ha dos alumnes encarregats de gestionar l’assemblea: El moderador/a, és qui dona els torns de paraula, demana ordre i modera la reunió; el secretari/a, és qui escriu els acords presos i deixa constància escrita del que s’ha parlat en l'acta.


En segon lloc, durant l’assemblea s'aborden diferents temes:
  • Els delegats de casse traslladen la informació pertinent als seus companys.
  • Els alumnes poden:
    - expressar els seus problemes, conflictes, dubtes, qüestions, relacionades amb l'àmbit escola.
    - fer propostes sobre projectes o activitats que voldrien realitzar a l'escola.
    - felicitar als companys per les seves actituds i comportaments positius.


Per tot això, l'assemblea és una activitat que fomenta el diàleg entre iguals així com el tractament de valors democràtics i la participació ciutadana.

En el meu parer, podem dir que l'assemblea és el reflex del model pedagògic i metodològic de l'escola, definit en el PEC, que promou la  formació integral de l’alumnat, preparant-lo per a la vida, capacitant-lo per dialogar amb les interpretacions que els altres fan del món. Potenciant la capacitat crítica que ha de tenir qualsevol persona. Per tal d'aprendre i transmetre valors que afavoreixin el respecte, la tolerància, la col·laboració i la participació. l'assemblea afavoreix la socialització, la convivència, la responsabilitat que permet a l’alumnat actuar de manera autònoma des del seu desenvolupament personal. Així doncs, l’escola ha de mantenir el seu compromís d’educar en els valors democràtics i el respecte als Drets Humans malgrat les contradiccions socials que puguin aparèixer.






 “El uso total de la palabra para todos me parece un buen lema de bello sonido democrático, no para que todos sean artistas, sino para que nadie sea esclavo”.

(Gianni Rodari, 1983 )



Font: Rodari, G. (1983) GRAMMATICA DELLA FANTASIA.






6 comentaris:

  1. Me parece muy interesante la realización de las asambleas en clase. Es un experiencia que compartiré en el centro donde estoy haciendo las prácticas con la idea de que comiencen a realizarlas porque , como has dicho tu, los prepara para la vida, y justamente esta Escuela Especial, sobre todo tiene este objetivo para lograr con sus alumnos.

    ResponElimina
  2. M'ha agradat com has descrit l'assamblea de classe.
    A la meva escola no s'aplica, però penso que és un bon recurs, que fomenta el diàleg, la democràcia i el respecte entre els alumnes.

    ResponElimina
  3. A l'escola on jo treballo, a part de l'assemblea de classe (que nosaltres li diem consell), tenim el consell d'escola i consisteix en que un representant de cada classe (dos si són de p5, que són els més petits que venen al consell o p4 a l'últim trimestre), dos representants del professorat (una d'elles la directora) i una persona de secretaria porten els temes que s'han parlat als consells de classe amb les inquietuds envers l'escola que hagin tingut per així poder-les expressar i poder solucionar temes. Per exemple, fa dos anys va sortir en una classe el tema que sempre a la pista (una part del pati) es jugués a futbol i bàsquet i que les persones que no hi jugaven gairebé no podien baixar, després de consells de classe i consells d'escola es va acabar decidint, sortint dels nens i nenes, que hi hagués un dia sense pilotes per poder jugar a altres coses aprofitant l'espai. A part d'això també es trien els temes de Carnaval, els projectes conjunts d'escola, s'avaluen les sortides conjuntes, etc... sempre sent els que van al consell escolar uns representants de la seva classe i, per tant, abans han tractat tots aquests temes conjuntament a cada classe per aportar les idees.
    Espero que us sembli interessant!

    ResponElimina
  4. Ostres, fa anys que treballo com a mestra, i això de les assembles pensava que era un tema més encarat a cicle mitjà o superior i a secundària. Marina tinc una pregunta: els d'infantil tenen veu dins el consell escolar? Sóc mestra d'infantil i quan hi ha alumnes més grans es senten cohibits i moltes vegades no comenten gaire res.
    M'agradaria saber més sobre com ho encareu a nivell d'infantil.
    Moltes gràcies.

    ResponElimina
  5. Anna, i tant que tenen veu dins del consell escolar! Sí que es veritat que es cohibeixen al principi però per això van dos infants, per recolzar-se l'un amb l'altre. A més, els infants més grans intenten que els petits participin i els ajuden a expressar-se.

    ResponElimina
  6. Marina a la meva escola es realitzen les assemblees de delegats que crec que equivaldria al que tu anomenes consell d'escola. En aquest cas hi ha dos delegats a cada classe que realitzen la funció de portaveu de la seva classe (també són dos per si algun dia un dels dos no pot acudir a la reunió). En aquestes assemblees es tracten problemàtiques que afecten a tota l'escola, idees, etc. a part d'això també hi ha els eco-delegats que acudeixen a les assemblees d'eco-delegats, on es tracten temàtiques d'estalvi energètic i recursos, reciclatge, medi ambient, etc.

    Els infants de parvulari no formen part d'aquestes assemblees, ja que es creu oportú començar a primer de primària. Com bé diu l'Anna potser es cohibirien, però tot és provar-ho! i més si dius que a vosaltres us funciona!

    Gràcies noies!

    ResponElimina