dimarts, 3 de novembre del 2015

Viatge al món de les emocions

Durant la meva tarcera setmana de pràctiques he pogut presenciar un taller d’Educació Emocional organitzat per l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, realitzat amb els alumnes de quart de primària.  Aquesta activitat anomenada “Viatge al món de les emocions” ha estat dinamitzada per una  psicopedagoga externa al centre i s’ha organitzat en dues sessions de 1 hora i 30 minuts cadascuna.  L’estructura de les sessions ha estat la següent:

PRIMERA SESSIÓ 

(disposició de la classe amb les cadires en cercle per a que tots ens puguem veure)

  • Benvinguda i inici de l’activitat ballant per "trencar el gel i deixar-nos anar”.
  • Definim conjuntament què és una emoció.
  • Projecció d’unes imatges i vídeos, què ens fan sentir? Quines emocions ens provoquen?
  • Tractem i definim les cinc emocions principals (por, tristesa, alegria, ira i fastig) i verbalitzem situacions que ens les provoquin.
  • Joc de “l’Amic secret”: es tracta de procurar fer feliç un dels nostres companys sense que ell se n’adoni ni sàpiga qui som, concretament farem una distribució a l’atzar a través d’un sorteig secret. És fonamental no desvetllar a la resta de companys qui ens ha tocat perquè el joc sigui més divertit.

SEGONA SESSIÓ 

(disposició de la classe amb les cadires en cercle per a que tots ens puguem veure)

  • Benvinguda i inici de l’activitat ballant per “trencar el gel i deixar-nos anar”.
  • Resolució del joc de l’amic secret: Anem un per un resolent qüestions relacionades amb el nostre “amic secret”: saps qui ha sigut?, què ha fet per tu?, com t’has sentit?
  • Després demanem al corresponent amic secret que es rebel·li (si es que no l’han encertat), i que expliqui què ha fet per fer feliç al  seu company? Com s’ha sentit? Quines coses bones té el seu company?
  • Tot seguit el company dona les gràcies al seu amic secret i es fan una abraçada com a símbol d’amistat i agraïment.
  • Per últim, la psicopedagoga ens dona un sobre amb el nom del nostre company i un paper on hem d’escriure tres coses bones sobre aquest per a regalar-li.


I per acabar....


... una mica de valoració i reflexió conjunta...
La psicopedagoga els ha demanat als alumnes que descrigueren el què han sentit o què els ha semblat l’experiència en una paraula. Les respostes han estat molt diverses, però totes positives, com:

 “guai”, “alegria”, “benestar”, “content”,  “amistat”, “bé”, “genial”, “felicitat”, “divertit”, etc.


3 comentaris:

  1. Hola Alba,

    M'agrada molt el teu blog, et felicito per les entrades que has fet que les trobo molt interessants.
    Respecte el tema de l'educació emocional, penso que treballar-la és bàsic perquè els alumnes siguin futures persones emocionalment competents, i que seria ideal que aquesta formés part del currículum i es treballés de manera transversal, però també es pot abordar sinó des de tallers com el que tu expliques.
    Just avui ens han fet una formació a la feina de com treballar la contenció emocional amb els infants i els adolescents, i la importància d'ensenyar-los a iedentificar les emocions, a regular-les i expressar-les de la manera més correcta, fent-los els adults d'exemple amb les nostres actuacions.

    ResponElimina
  2. M’agrada molt aquesta publicació, ja que considero que és imprescindible que la intel•ligència emocional es treballi des de ben petits. El terme “intel•ligència emocional” fa referència a la capacitat de sentir, entendre, controlar i modificar el estats emocionals de nosaltres mateixos i dels altres. Treballar la intel•ligència emocional no té com a objectiu que estiguem sempre contents o evitar pertorbacions, sinó mantenir un equilibri, saber superar moments dolents amb els quals ens anirem trobant al llarg de la vida, reconèixer i acceptar els propis sentiments i poder superar amb èxit aquells moments difícils. Penso que treballar tot això és fonamental a les escoles, i per sort, cada vegada es fan més activitats en relació a aquest fet.

    ResponElimina
  3. Hola noies! com bé dieu és un camp apassionant on hi ha moltes activitats per fer i descobrir. De cara al pràcticum 2 m'encantaria poder seguir per aquest camí ja que crec que és quelcom molt necessari per a tots els alumnes!

    ResponElimina