dijous, 22 d’octubre del 2015

L'escola com a context d'intervenció

L’escola on realitzo les pràctiques de Psicopedagogia és una Escola Pública situada al Barri de Mar de Vilanova i la Geltrú. Com a característica específica del centre cal destacar que es troba en una zona tranquil·la i poc transitada, apartada del nucli urbà. A més, està molt prop del mar, envoltada d’horts i d’una zona boscosa i limitada urbanísticament per la via del tren. L’avantatge d’això, és que l’entorn obre la possibilitat de realitzar activitats fora del centre en espais naturals com són la platja o “el bosquet”.
Pel que fa a les famílies de l’escola, val a dir, que la gran majoria tenen un nivell socioeconòmic i cultural mitjà-alt. Per altra banda, La diversitat lingüística i cultural al centre és d’un 10%, per tant no és molt significativa. Aquests alumnes d’altres nacionalitats normalment són escolaritzats al centre des de molt petits, cosa que facilita el procés d’immersió lingüística i l’aprenentatge de la llengua catalana tant oral com escrita. També cal remarcar l’activa participació i implicació de les famílies en el centre educatiu, tant en festes i celebracions com a nivell d'Associació de Pares i Mares d’Alumnes (AMPA).
El claustre està format per 22 mestres, es caracteritza per ser un equip estable,  amb una tercera part del professorat antic i un terç de nova incorporació. L’equip docent està molt cohesionat, hi ha una bona dinàmica i relació entre els professors que permet treballar cooperativament, debatre i fer canvis en el funcionament de l’escola sempre i quan hi hagi acord.
El català és a la llengua vehicular i d’aprenentatge en tots els cursos. La majoria dels membres que formen part dels diferents estaments de l’escola utilitzen el català com a llengua habitual de comunicació.


La situació geogràfica, el tarannà del claustre i el fet de ser un escola d’una sola línia fan que el Llebetx sigui un centre molt acollidor i proper on tothom es coneix, i on tothom se sent com a casa. L’alumnat juntament amb la resta de la comunitat educativa formen una gran família. Per últim anomenar que segons el claustre l’objectiu de l’Escola és aprendre a ser millors, no els millors.

 

Il·lustració de FRATO, Pablo Tonucci.
 

dimarts, 20 d’octubre del 2015

Benvinguda: objectius i expectatives del Pràcticum I



Companys i companyes, aquí us presento el meu blog on a través del Diari de Pràctiques hi plasmaré totes aquelles experiències, observacions i reflexions sobre el dia a dia al centre educatiu en relació a la psicopedagogia.
Les meves pràctiques s’emmarquen en l’àmbit de la intervenció psicoeducativa escolar, concretament en una escola pública de primària amb un alt nombre d’alumnes amb NEE.
Les meves motivacions a l’hora de triar aquest àmbit d’intervenció ha estat la voluntat de conèixer en profunditat quines són les necessitats psicoeducatives de les escoles i aprendre com gestionar-les i donar-hi resposta.
La meva tutora de pràctiques és psicòloga i realitza gran part de les funcions del psicopedagog juntament amb la col·laboració externa del psicopedagog de l’EAP.
Abans de començar la realització del pràcticum crec que és fonamental definir els objectius que m’agradaria assolir durant aquest període:
  • Experimentar en primera persona una situació professional real en l’àmbit de la intervenció psicopedagògica escolar posant en pràctica els coneixements adquirits al llarg dels estudis.
  • Conèixer el perfil del psicopedagog en aquest context: funcions, finalitat, tasques i accions que desenvolupa en el centre educatiu.
  • Conèixer, analitzar i comprendre un context d’intervenció determinat adoptant una visió psicopedagògica crítica i reflexiva.
  • Desenvolupar una perspectiva pròpia sobre les característiques i la naturalesa de la pràctica professional psicopedagògica.


Així doncs, després de resprondre i concretar què vull aprendre i aconseguir durant la realització del Pràcticum 1, ja només em queda desitjar-vos molta sort a totes i tots en aquesta nova experiència que tot just acaba de començar! Endavant!